Glastonbury Festival: praktische tips & de leukste dingen om te doen (2024)

Jaarlijks komen de grootste artiesten ter wereld naar het Engelse platteland om op te treden op Glastonbury Festival. Wil jij dat meemaken? Lees dan snel verder.

Inhoud verberg

1 Wat is Glastonbury Festival?

2 Tickets

3 Vervoer

4 Op het festival

5 Glastonbury dagindeling

7 Meer lezen?

Wat is Glastonbury Festival?

Glastonbury Festival: praktische tips & de leukste dingen om te doen (1)

Glastonbury Festival vindt (bijna) ieder jaar in het laatste weekend van juni plaats op een boerderij (of eigenlijk meerdere) in Somerset, Engeland. Het wordt al sinds 1970 georganiseerd door Michael Eavis (inmiddels 85!) en is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een van de grootste festivals van Europa. De grootste artiesten ter wereld stonden op Glastonbury, waaronder David Bowie, The Rolling Stones en Beyoncé.

Het festival draait niet alleen muziek, maar je kunt hier ook ontzettend veel andere dingen doen. Zo is er bijvoorbeeld een circusgebied, kun je luisteren naar poëzie en kun je er zelfs naar de sauna.

Hoewel het een enorm festival is (er komen ieder jaar zo’n 120.000 mensen), heeft Glastonbury nog altijd een heerlijk plattelandsgevoel. Je kunt namelijk overal melk kopen (er komt ‘s ochtends zelfs een traktor langs op je camping) en overal waar je kijkt staat ‘love the farm’. Het festival duurt in totaal vijf dagen, van woensdag tot en met zondag.

Tijdens de eerste twee dagen (woensdag en donderdag) heb alle tijd om het terrein te verkennen, want de hoofdpodia gaan pas open op vrijdag.

Tickets

Om tickets te kopen voor Glastonbury moet je je altijd eerst registreren op de website van Glastonbury. Om fraude tegen te gaan moet iedereen een foto insturen, deze komt namelijk op je toegangsbewijs te staan. Registreren is gratis en kost slechts een paar minuten.

De kaartverkoop is meestal in oktober of november en verloopt via Seetickets. Zorg ervoor dat je op tijd klaar zit, want er staan meer dan een miljoen mensen geregistreerd voor Glastonbury en er zijn ‘slechts’ 120.000 kaarten. Over het algemeen zijn alle kaarten binnen een half uur uitverkocht. Je kunt voor 6 personen in 1x bestellen, mits je van iedereen de registratienummers hebt.

Het is mij tot drie keer toe gelukt om kaarten te bemachtigen, maar dan zaten we wel een half uur lang met 10 laptops en tablets te F5-en. Als je het je gelukt is om kaarten te bemachtigen, dan betaal je in eerste instantie een deposit (ongeveer 20%) en de rest van het ticket betaal je in april.

Update: Glastonbury Festival 2024

De volgende editie van Glastonbury Festival staat gepland op 26 tot en met 30 juni 2024. De kaarten gingen eind november 2023 in de verkoop en zijn inmiddels uitverkocht. In april 2024 is er een resale, dan worden de kaarten verkocht die geannuleerd zijn.

De prijs voor een tickets voor Glastonbury 2024 is £355+ £5booking fee. Hiervan betaal je £75 in november en het restant in de eerste week van april.

Mocht je onverhoopt toch niet kunnen of willen gaan, dan kun je je tickets nog tot 5 mei 2023 annuleren. Hiervoor worden wel administratiekosten gerekend, dit is £25. Heb je een ticket in combinatie met een buskaart gekocht? Dan komt er nog £15 administratiekosten bij.

Op deze pagina kun je alle informatie vinden over tickets voor Glastonbury.

Vervoer

Yes, je hebt een ticket bemachtigd, maar hoe kom je nu op Glastonbury Festival?

Met de auto

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om in Engeland te komen. Allereerst kun je met de auto naar Engeland gaan. De oversteek maak je met de trein via de Eurotunnel bij Calais (35 minuten) of met de veerboot vanaf Duinkerke of Calais (wisselende tijden, tussen de 90 minuten en 2 uur). Kijk op de website DirectFerries voor de mogelijkheden en het boeken van je overtocht.

Het nadeel van met de auto gaan is dat de kans groot is dat je in een file terecht komt als je dichteribij het festivalterrein komt. Dit komt omdat de smalle landwegen rondom het festivalterrein zijn simpelweg niet gemaakt voor zoveel verkeer. Een voordeel van met de auto komen is dat je wel makkelijk al je kampeerspullen en eten en drinken mee kunt nemen. En wellicht ten overvloede: vergeet niet dat ze in Engeland aan de linkerkant van de weg rijden.

Met het vliegtuig

Zelf ben ik twee keer met het vliegtuig naar Glastonbury Festival gegaan. Je kunt vliegen op Londen, maar vanaf daar is het nog best een flinke reis met de bus naar het terrein. Het makkelijkste is om te vliegen op Bristol. Deze luchthaven ligt het dichtste bij het festival terrein.

Zelf vloog ik van Amsterdam naar Bristol, deze luchthaven ligt het dichtst bij het festivalterrein. Zowel KLM als Easyjet vliegen meerdere keren per dag rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Bristol. Gebruik Skyscanner om prijzen en vluchttijden te vergelijken. Zelf boek het liefst rechtstreeks bij KLM, de service is (bijna) altijd goed en je spaart meteen Flying Blue Miles.

Vergeet niet dat je ruimbagage bij moet boeken voor je kampeerspullen. Pro tip: stop geen tentharingen in je handbagage zoals deze blonde dame, dat levert zeer ongemakkelijke momenten op bij de bagagecontrole. Gelukkig kon deze beambte er wel om lachen en mocht ik m’n haringen gewoon meenemen het vliegtuig in.

Met de bus naar Glastonbury

Glastonbury Festival: praktische tips & de leukste dingen om te doen (2)

Vanaf het vliegveld neem je de Bristol Flyer, een bus die zeer regelmatig tussen de luchthaven naar het busstation in Bristol rijdt. Een retourtje kost je 15 pond en kun je kopen bij de bushalte. Enkele ritten zijn ook mogelijk, maar deze zijn in verhouding duurder (9 pond). Prijzen januari 2024.

Op het busstation van Bristol stap je nog een keer over, vanaf hier neem je namelijk de bus naar Glastonbury. Deze boek je van tevoren (liefst zo vroeg mogelijk, dan heb je nog ruime keuze in vertrektijden) en zet je af voor de ingang van het festivalterrein, ideaal!

Een kaartje voor de bus naar Glastonbury koop je via de website van National Express en een retour Bristol-Glastonbury kost je 44 pond (prijs januari 2024).

Er gaan sinds 2017 ook bussen vanaf Bristol Airport naar Glastonbury. Dit zijn er echter maar heel weinig, dus die zitten heel erg snel vol. Bovendien moeten ze ook een beetje aansluiten op je vliegtijden. Let er bij het kiezen van een retourtijd op dat je ruim de tijd hebt om je vliegtuig te kunnen halen.

Wij gingen altijd op tijd naar Bristol zodat we daar nog even uitgebreid konden lunchen om het festival af te sluiten voor we naar het vliegveld gingen. Stress op zo’n laatste dag is niet fijn en zo heb je ook nog een leuke afsluiting.

Op het festival

De kaartverkoopstress en de reisstress is achter de rug, je staat voor de poorten van Glastonbury! Met een beetje geluk kun je over het gras naar binnen lopen. Maar grote kans dat je door de modder moet, dus een goed stel regenlaarzen is een must.

Bij de ingang wordt je kaartje gecheckt (vergeet ook niet je ID te laten zien) en krijg je een polsbandje en een programmaboek. Dan is het tijd om een camping uit te zoeken.

Slapen

Glastonbury Festival: praktische tips & de leukste dingen om te doen (3)

Slapen op Glastonbury doe je natuurlijk in een tent. Er zijn tientallen campings op het terrein, dus het is wel handig om je hier van te voren in te verdiepen. Bedenk vooraf goed wat je vooral wilt gaan doen en zien op Glastonbury en bepaal aan de hand daarvan waar je gaat slapen. Het is namelijk ongeveer 1,5 uur lopen van de ene naar de andere kant van het terrein, en daar heb je echt niet elke avond zin in (zeker niet als je regenlaarzen draagt).

Als je graag tot diep in de nacht wilt dansen, dan zit je goed in de zuidoosthoek. Maar als je liever de acts op de grotere podia (Pyramid stage, Other Stage, John Peel Stage) wilt zien, dan kun je beter op zoek gaan naar een plek in het noordwesten. Op deze pagina kun je een plattegrond vinden van het festivalterrein met de kampeerplekken.

Zelf heb ik twee keer gekampeerd op de Lime Kiln Ground (noordwesthoek), een fijne plek. Deze campground ligt dichtbij Gate A (waar de bussen aankomen) en het is vanaf hier niet ver lopen naar de hoofdpodia.

Wat neem je mee aan slaapspullen?

Hoewel je eigenlijk alles wel kunt kopen op het festivalterrein, is het verstandig om zelf alles mee te nemen. Dan weet je namelijk zeker dat je spullen hebt van goede kwaliteit. Zelf shopte ik samen met mijn vrienden altijd een hele kampeeruitzet bij elkaar bij Decathlon. Maar – helaas – waren dat niet altijd de beste spullen om mee te nemen naar Glastonbury.

Vergeet niet dat het ‘s nachts best wel koud kan zijn, dus goede kampeerspullen waar je warm in kan worden en blijven zijn best wel fijn. Een paar van mijn favoriete kampeerspullen:

En het belangrijkste: kom met een backpack naar Glastonbury Festival. Koffers zijn onmogelijk in de modder en in het gras en je moet er een flink eind mee lopen.

Neem ook een paar drybags mee, zo blijven je (belangrijke) spullen altijd droog.

Hygiëne

Er zijn douches op Glastonbury, maar daar zou ik geen gebruik van maken. Je staat er namelijk zo’n twee of drie uur voor in de rij, zonde van je tijd! En je bent in no time weer smerig.

Aan de toiletten zal je ook even moeten wennen, je moet je behoefte meestal doen in de buitenlucht. Was je handen vaak en gebruik handgeld.

Bereid je qua hygiëne maar voor op het allerergste, dan kan het alleen maar meevallen. Ik heb het tot twee keer toe overleefd, haha!

Eten & drinken

Glastonbury Festival: praktische tips & de leukste dingen om te doen (4)

Glastonbury is een van de weinige festivals waar je zelf eten en drinken mee mag nemen. Kijk dan ook niet raar op als je mensen ziet lopen met steekkarren vol bier. Vanuit Nederland is het natuurlijk iets minder praktisch om je eigen drank mee te nemen, maar het is handig om een paar sterken flessen met sterke drank (wel overgieten in plastic flessen, glas mag niet) mee te nemen, zodat je mixdrankjes kunt maken.

Eten en drinken is goed verkrijgbaar op Glastonbury en kan erg lekker zijn. Het is echt superleuk om het hele weekend nieuwe eettentjes te ontdekken, je hebt enorm veel keuze. Voor een lunch of diner ben je tussen de 5 en 10 pond kwijt en een pint (cider) of een groot glas wijn is ongeveer 5 pond.

De line up

Bij Glastonbury hoef je je vantevoren echt niet druk te maken over de line up. Die is namelijk altijd goed. Concentreer je niet op de headliners van de Pyramid Stage, er zijn namelijk nog meer dan 100 andere podia om uit te kiezen. Er is voor ieder wat wils. De line up wordt onder andere bekendgemaakt via de officiële facebookpagina van Glastonbury.

Glastonbury dagindeling

Het festival duurt altijd van woensdag tot en met zondag. Wat kun je verwachten?

  • Woensdag: dit is de dag dat de meeste mensen aankomen. Zoek een mooi plekje op, zet je tent op en verken het festivalterrein.
  • Donderdag: het festivalterrein is zo groot dat je vandaag nog wel een dag zoet bent met je ontdekkingstocht. Ook zijn er hier en daar al wat kleine optredens.
  • Vrijdag: dit is de eerste dag dat er optredens zijn op de grote podia. Het festival begint vaak met een verrassingsact. Dit kan best een grote band zijn! Tijdens mijn eerste Glastonbury waren dit de Kaiser Chiefs.
  • Zaterdag: een tweede dag vol muziek! Grote artiesten spelen op verschillende podia.
  • Zondag: net als vrijdag en zaterdag een dag vol toffe optredens. Wat zondag zo leuk maakt is het legendarische tea time optreden. Dit zijn vaak grote artiesten met een lange carrière. Ik zag hier o.a. Dolly Parton. Geweldige sfeer!

Wat mag je niet missen?

Glastonbury Festival is gigantisch, je kunt onmogelijk alles zien in een weekend. Toch zijn er vijf dingen die je daar minimaal een keer gezien of gedaan moet hebben.

Beklim de Ribbon Tower

Glastonbury Festival: praktische tips & de leukste dingen om te doen (6)

De kleurrijke Ribbon Tower kun je vinden in The Park in de zuidwesthoek van het festivalterrein (hier staan ook de Glastonburyletters). Je moet er even voor in de rij staan, maar het uitzicht is fenomenaal. Van bovenaf zie je pas hoe gigantisch groot het festivalterrein is.

Ga naar het optreden van de zondagmiddag-legend

Glastonbury Festival: praktische tips & de leukste dingen om te doen (7)

Op zondagmiddagmiddag treden de allergrootste muzieklegendes ter wereld op. Het zijn vaak wat mensen die niet meer de jongste zijn (het zijn tenslotte legendes) en die een hoop meezingers op hun repertoire hebben. Denk bijvoorbeeld aan Lionel Richie, Diana Ross en Tom Jones. Zelf zag ik op zondagmiddag Dolly Parton en Jeff Lynne’s ELO, een feest om nooit te vergeten.

Ontdek een geheime bar

Glastonbury Festival: praktische tips & de leukste dingen om te doen (8)

Op het festival zijn verschillende geheime barren te vinden, die je niet terug kunt vinden in het programmaboek of op de bewegwijzering. Je kunt er toevallig tegenaan lopen of even goed googelen. De locaties van de geheime barren wisselen jaarlijks, maar sommige komen ieder jaar weer terug. Ik heb ooit een ondergrondse pianobar ontdekt, waar je naar binnen kon komen via een dixie.

Dans tot diep in de nacht

Glastonbury Festival: praktische tips & de leukste dingen om te doen (9)

Niet iedereen komt op Glastonbury voor de pop en rockacts op de hoofdpodia, in de dance-gebieden draaien ook nog eens de meest beroemde DJ’s ter wereld. En ook al hou je niet zo van dance, het is toch leuk om ‘s avonds of ‘s nachts even te kijken bij deze podia. Je ziet hier namelijk ook geweldige kunstzinnige installaties en er wordt niet bezuinigd op rook- of lasermachines. Heel gaaf om even een uurtje (of de hele nacht) naar toe te gaan.

Neem een vlag mee

Glastonbury Festival: praktische tips & de leukste dingen om te doen (10)

Glastonbury is het festival van de vlaggen. Vrijwel iedere groep heeft een vlag mee, dit kan een vlag zijn van een land of gewoon iets geks. Wij namen altijd een Amsterdamse vlag mee, daar waren er niet zoveel van en daardoor was hij lekker herkenbaar. De vlaggen zijn trouwens vooral erg handig om elkaar weer terug te vinden. “Waar sta jij?” “Bij die vlag met dat hoofd van Dolly Parton.”

De festivalkrant

Elke dag verschijnt er een speciale festivalkrant met het nieuws van de voorgaande dag of leuke details van de dag die nog komt. Leuk om te lezen tijdens je ochtendkoffie en tof als souvenir. Vaak krijg je de krant in een kleurrijk tasje. Spaar ze allemaal!

Dit waren ze, mijn tips voor Glastonbury Festival. Heb je nog vragen? Laat een berichtje achter onder dit artikel.

Meer lezen?

Ik ben twee keer naar Glastonbury geweest en heb beide keren een reisverslag bijgehouden.

  • Lees hier mijn reisverslagen van Glastonbury 2014
  • Lees hier mijn reisverslagen van Glastonbury 2016

Het is leuk om Glastonbury Festival te combineren met een stedentrip naar Bristol. In dit artikel deel ik mijn tips voor Bristol.

Wil je meer lezen over (de geschiedenis van) Glastonbury Festival? Dan zijn dit twee fijne naslagwerken:

Glastonbury 50: The Official Story of Glastonbury Festival

50 Years of Glastonbury

Dit artikel verscheen voor het eerst in april 2017. Laatste update: januari 2024 met de laatste informatie over Glastonbury 2024.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Dan krijg ik een klein beetje commissie en het kost jou helemaal niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Glastonbury Festival: praktische tips & de leukste dingen om te doen (12)

Engeland festival Glastonbury

Glastonbury Festival: praktische tips & de leukste dingen om te doen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 5700

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.